​VM- final i skateboard till Malmö

2016-08-06, av Mikael

fopqwaxtujehmqpcjqsn
Malmö stad och Malmös skateboardåkare har länge haft ett unikt samarbete. Staden har stöttat skatarnas egna initiativ vilket lett till att Malmö idag betraktas som en världsdestination för skateboard. Detta långsiktiga arbete har nu resulterat i att VM-finalen i skateboard avgörs på en helt nybyggd skatepark i Hyllie den 20 augusti i år.

Under 2016 lanseras världsmästerskapet Vans Pro Skate Park Series. Tävlingen lockar den absoluta världseliten av herrar och damer och kvaltävlingar inför VM-finalen kommer hållas i USA, Brasilien, Australien och Kanada. För finalen vänder man sig dock till Malmö. Justin Regan, Sr. Manager Global Brand and Product Marketing at Vans:

–What you are doing in Malmö is so unique. You’re years ahead. You’re integrating skating in the city, hosting world-class events, building parks, producing top-level riders. You even have a skate-school! We want to open the eyes of the world to how skateboarding can work within any city.That’s why we can’t think of a better place than Malmö to have the World Championship Final.

Ett nytt tävlingsformat innebär en ny skatepark

Tävlingsserien Pro Skate Park Series bygger på ett speciellt tävlingsformat, ”Park”, vilket förutsätter anläggningen av en ny skatepark. Skateboardkoordinator Gustav Svanborg Edén:

–Vi vill att våra skateboardarrangemang ska bidra till att utveckla Malmö långsiktigt och därför har vi tryckt särskilt på att parken inte skall rivas efter tävlingen. Nu donerar istället arrangören parken till Malmö. Gustav fortsätter:

–Såväl Holma som Kroksbäck saknar skateboardfaciliteter och planeringen av Badhusparken i Hyllie ligger tursamt nog i fas för att kunna bygga parken där. Nu får vi inte ”bara” VM, utan också en anläggning i världsklass precis i gränslandet mellan tre olika områden.

Under sommaren anläggs en världsmästerskapsanläggning för skateboard i Badhusparken i Hyllie. Parken är utformad för att utmana världseliten men samtidigt vara tillgänglig för nybörjare. Parken blir ett första steg i utvecklingen av Badhusparken som i förlängningen blir en aktivitetspark med parkour, bollsporter, boule mm.

 

Vad: Final för världsmästerskapet Vans Pro Skate Park Series i Malmö, 20 augusti.

Var: I Badhusparken i Hyllie anläggs en ny skateboardpark speciellt anpassad för tävlingsformatet ”Park”.

www.vansparkseries.com

Fotograf: Nils Svensson

Kontakt:

Gustav Svanborg-Edén, skateboardsamordnare gatukontoret Malmö stad, 0733 23 77 34

Andreas Ivansson, presskontakt, 0709-341271